Obecnie trudno sobie zobrazować dowolną dziedzinę przemysłu spożywczego bez dobrych układów chłodniczych. Efekt chłodniczy stosowany jest powszechnie – od gospodarstw domowych, aż do zaawansowanych procesów chłodniczych w halach produkcyjnych. To dzięki chłodniom i komorom chłodniczym półki sklepowe są zapełnione świeżymi produktami spożywczymi. Ogromne hale produkcyjne trudniące się wytwarzaniem żywności wymagają wyjątkowo wiele przestrzeni o niskiej temperaturze, żeby móc bezpiecznie wytwarzać żywność. Rozwiązaniem jest w takiej sytuacji chłodnictwo przemysłowe, czyli dziedzina techniki zajmująca się wytwarzaniem i utrzymaniem odpowiedniej temperatury w wyznaczonych miejscach. Można uznać, że tego rodzaju maszyny funkcjonują na podobnej zasadzie jak pompy ciepła. W jakich właściwie gałęziach przemysłu spożywczego układy chłodnicze są wymagane? Jak działają urządzenia chłodnicze wykonane dla przemysłu?

Chłodnictwo przemysłowe w przetwórstwie mięsnym

Przetwórstwo mięsne jest wymagającym rodzajem przemysłu spożywczego. Aby móc wytworzyć produkty mięsne spełniające szereg norm, i jednocześnie będące bezpieczne do konsumpcji przez człowieka, wymagane są systemy sprawnego, szybkiego chłodzenia, a także mrożenia. Mięso jest wyrobem szczególnie wrażliwym na zbyt wysokie temperatury powietrza, przez co może szybko się zepsuć. Tego rodzaju produkcja złożona jest z kilku etapów, gdzie każdy z nich zazwyczaj potrzebuje odmiennych temperatur. Z tego powodu zakłady produkujące mięso muszą dysponować zaawansowanymi technologiami w dziedzinie chłodnictwa przemysłowego. Ponadto tego typu układy muszą być wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, ponieważ w tym przypadku bardzo istotna jest higiena. Z pewnością każdy zakład przetwórstwa mięsnego powinien zadbać o regularne przeglądy tego rodzaju urządzeń, żeby mieć gwarancję, że będą one niezawodne i nie ulegną awarii w najmniej odpowiednim momencie. 

Jakie układy chłodnicze są niezbędne przy wytwarzaniu piwa?

W czasie produkcji piwa zasadnicze znaczenie ma dokłądna regulacja temperatury na we wszystkich fazach jego powstawania. Sposób warzenia piwa wymaga wyjątkowo dokładnej regulacji temperatury już w momencie przygotowywania brzeczki, ale także wczasie fermentacji, oraz końcowego chłodzenia. Także w tym przypadku duże znaczenie ma odpowiedniej jakości stal nierdzewna gwarantująca odpowiednie warunki higieniczne. Dużym zagrożeniem dla takich produktów jest bez wątpienia korozja. Także takie elementy jak zawory i filtry muszą być przystosowane do pracy z czynnikami chłodniczymi takimi jak amoniak i CO2. Kupując urządzenia chłodnicze należy zwrócić uwagę na ich ekonomiczne koszty eksploatacji i konserwacji. Nie można zapominać o systematycznych przeglądach, które są niezwykle ważne. 

Układy chłodnicze w przemyśle mleczarskim

Obecnie przemysł mleczarski na pewno nie może się obyć bez nowoczesnych technologii w zakresie schładzania żywności. Produkty mleczarskie muszą mieć zagwarantowaną odpowiednią temperaturę, w innym przypadku mogą nie nadawać się do spożycia. Cały proces produkcji opiera się na utrzymaniu odpowiedniej temperatury. Nie można zapominać, że tego rodzaju zakłady muszą dysponować urządzeniami wytwarzającymi dobrze dopasowaną temperaturę zarówno dla mleka, serów, ale też lodów, które są wyjątkowo podatne na wzrost temperatur. Także w tym przypadku korozja być przyczyną kłopotów z zachowaniem dobrego poziomu higieny, dlatego wszelkie urządzenia chłodnicze muszą być wykonane ze stali nierdzewnej. 

Przemysł rybny – dobra jakość dzięki dopasowanej temperaturze 

Wszelkie zakłady przetwórstwa rybnego muszą mieć dobrze działające systemy chłodnicze zapewniające najlepszą jakość artykułów. Tego typu urządzenia muszą znaleźć się zarówno na statkach łowiących ryby, jak i na lądzie. Nie można zapominać, że zwłaszcza środowisko morskie ma szkodliwy wpływ na tego typu urządzenia, dlatego bezwzględnie muszą być one wyprodukowane z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Takie systemy powinny być także wyposażone w możliwość precyzyjnej regulacji temperatury ze względu na nadzwyczjną podatność ryb na jej wahania.